Til en trygg destinasjon som Tanzania setter vi ingen aldersgrense på barn. Våre yngste reisende har vært bare noen måneder gammel, men alle er jo forskjellige. Selv er våre barn født og oppvokst i Tanzania, så vi kjenner helsesystemene, kulturen og utfordringene godt, og vet hvordan vi skal kunne tilrettelegge for dere.
Vi har fått mange spørsmål fra de som reiser med barn, og jeg skal liste noen av dem opp under her, og svare på dem. Lurer du på noe mer så ikke vær redd for å spørre.
b) Hvor store må barna være før de kan reise til Tanzania?
Vi har ingen aldersgrense, men tilrettelegger reisen etter alderen på barnet. Malariaprofilakse som mange som reiser til Tanzania bruker er fra 11 kilo.
c) Hvor store må de være før de husker reisen
Med dagens digitale verktøy og fotobøker så frisker man opp minnene mange ganger, og de husker derfor mange ting tidligere, men for å forstå følelsene og menneskene vil vi si ganske sikkert at en Tanzania tur ikke kan glemmes dersom barnet er 8 år. Mange kan ha minnene evig allerede fra 5 års alderen.
d) Hva er sjansen for å få malaria?
For å hindre å få malaria må man dekke seg til med klær av lyse farger, bruke myggnett der det er behov for det (i telt sprayes det ofte i stedet for nett). WHO anbefaler fortsatt reisende å bruke mararia profilakse for å hindre å få malaria. Kun en av våre gjester har har blitt syk med malaria på sin tur i Tanzania, selv om dette var første besøk til land med malaria. Til tross for dette har kun en av våre barn hatt malaria til tross for at de til sammen har 10 års fartstid i Tanzania.
e) Kan barnet mitt være med på fotsafari
Fotsafari er ikke tillatt for barn under 12 år. Fottur i regnskogen er mulig for alle.
f) Hva skjer om noen blir syke?
Hvis noen blir syke så ta kontakt med oss per telefon så snart som mulig. Hvis du lurer på å ringe så ring, så kan vi være der for dere og gi dere råd. Ved diare eller oppkast i 24 timer skal man til lege, og dette organiserer vi uansett hvor dere er. Faren i Tanzania er dehydrering, og dette er lett å hindre når man bare får legetilsyn. Dersom noe skjer på safari vil safari sjåføren være med dere hele tiden og hjelpe dere med det dere trenger. Vi har en Fransk firmalege i Dar es Salaam, som har vært vår familielege i mange år, og som kjenner vårt reiseselskap. Vi har også en Norsk kontaktperson i Tanzania som vil være behjelpelig med den lokale logistikken, men de første vurderingene gjøres fra vårt hovedkontor i Norge. Vi har utdannelse innen ambulansefaget, og kjenner Tanzania som vårt hjem, og vet hva slags utfordringer turister kan komme utfor. Vi har ikke hatt syke barn i Tanzania, kun voksne… Dette ser vi oftest er relatert til dehydrering.
g) Er det trygt å ha med barn på safari
Ja, det er helt trygt så lenge foreldrene og barna hører på hva safari sjåføren sier.
h) Er det noe farlig i Tanzania?
Det er noen hårete skolopendere (ligner på en sommerfugl larve) som svir og klør hvis man tråkker på dem, eller tar på dem. De er ikke farlige, men ubehagelige. Det finnes slanger, selv om ikke mange ser dem, så ikke løp eller tråkk der du ikke kan se. God huskeregel alltid, det kan jo også være en skarp sten… Hør på lokale råd hvis det er noe spesielt der dere er så får dere beskjed når dere sjekker inn i lodgen eller på hotellet.
i) Er det noe som anbefales å ikke spise?
Rester fra gårsdagens middag på frokost buffeten anbefales å holde seg unna. Ellers anbefaler vi all frukt og grønnsaker. Når man skal spise er håndhygiene det aller viktigste. Vaske med vann og såpe hvis tilgjengelig. Kun til lunsj på safarien er antibak tilstrekkelig. Ellers, lytt til lokale råd. Hvis det er mange andre som også spiser der, så er det sannsynligvis veldig bra.
j) Er det fare for at barna vil kjede seg uten internett og tv?
Vår erfaring er at det er for mye å se på og oppleve. Ta med en god gammeldags kortstokk, og kanskje yatzee. På turen vil de bli kjent med nye mennesker (de ansatte på overnattingsstedene) og mange ting skal sees for første gang. Ta med kamera så de kan ta bilder av det som interesserer dem, og se etter turen at de ofte har en helt annen vinkel og måte å se ting på enn oss voksne. Ta gjerne med en ball, for det er alltid noen som vil være med å spille ball hvis man ønsker å komme nært på lokalbefolkningen.
k) Vaksinering – trenger vi ekstra vaksiner fordi vi skal være i nærheten av lokalbefolkningen eller dyrene.
Nei, hverken mennesker eller dyr skal bite dere, og hygienen generelt i Tanzania er veldig god. Som eksempel er deres håndhygiene mye bedre enn vår til tross, eller på grunn av, at de spiser med hendene.
l) Er det ingen internett?
På noen av lodgene eller flyplassene er det mulig å logge seg på en hotspot for å oppdatere status eller sende en snapp før ferien fortsetter.