“Vi, folket av Tanganyika, skulle gjerne tent et lys og satt på toppen av Mount Kilimanjaro. Et lys som skulle skinne forbi våre landegrenser for å gi håp hvor det er håpløshet, kjærlighet der det er hat, og verdighet der det kun er ydmykelse.”
Julius Nyrere, 22. oktober 1959
Baba wa Taifa – Landsfaderen
Duell for Kilimanjaro
I motsetning til hva den populære myten tilsier, og så romantisk det enn kan høres ut, så er ikke Kilimanjaro i Tanzania på grunn av en britisk dronnings svakheter og hennes behov for å tilfredsstille sin tyske sønnesønn med en gave til hans bursdag.
Kilimanjaro er i Tanzania i dag, hvor det har vært siden 1896, da Berlin- konferansen delte det afrikanske kontinentet mellom europeiske makter, grunnet den komplekse historien av begivenheter som førte til den stadige striden om Afrika.
Femte oktober 1889 ble Kilimanjaro besteget for første gang. Dr. Hans Meyer og en erfaren alpinist, Ludwig Purtscheller, var de første som nådde toppen. Det kan også nevnes at under Meyers første forsøk, måtte han snu og returnere på 5575moh.
Siden den offisielle åpningen i 1977, har Kilimanjaro Nasjonalpark blitt en av Tanzanias mest populære og mest besøkte nasjonalparker. Denne parken er ikke kjent for sitt yrende dyreliv som de fleste andre parkene i Tanzania, men for det unike snøkledde fjellet så nært ekvator, og ikke minst for muligheten til å klatre til toppen av Afrikas tak.
Mount Kilimanjaro er Afrikas høyeste topp, og et av Afrikas mest fantastiske syn. Det høyeste frittstående fjellet i verden, reiser seg opp fra landbruksmarkene, gjennom frodig regnskog, til enger som kler det nakne fjellet før det går over i månelandskapet som strekker seg helt opp til tvillingtoppene Kibo (5895moh) og Mawenzi (5149moh) Peaks. Til tross for at den frodige regnskogen huser både bøffel, leoparder, aper og eland, så er dette et heller sjeldent syn.
Naturen
Den nederste skråningen, regnskogen, varme og viddelandskapet, høylandsørken og toppen, markerer de fem markante økologiske sonene Kilimanjaro har å by på. Hver av dem er påvirket av høyde, regnfall og temperatur. Hver sone strekker seg over ca 1000 høydemeter. Det kan også nevnes at for hver 200 høydemeter synker temperaturen med en grad celsius.
En aktiv vulkan?
Kilimanjaro slipper fortsatt ut periodiske pust av svovel og damp. Det har vært mange diskusjoner om dette fenomenet. Men en grundig undersøkelse på 1950- tallet fant ut at disse ubetydelige utbruddene ikke tyder på et kommende utbrudd, og at Kilimanjaro er en sovende, men slett ikke død vulkan.